Blog: We kunnen nog aardig zijn voor elkaar!

Geplaatst: 1 september 2017

We kunnen nog aardig zijn voor elkaar!

In de vakantie heb ik uitstapjes gemaakt met mijn vader en moeder. Door de ziekte van Parkinson zit mijn moeder in een rolstoel als we naar buiten gaan. Zo zijn we naar een dierentuin geweest, we hebben een boottocht gemaakt, op terras gezeten. Dit is voor mensen die mobiel zijn allemaal heel gewoon.

Als je niet meer mobiel bent en zoals mijn moeder in een rolstoel zit, is dit veel minder gewoon. Drempels, nauwe doorgangen, smalle voetpaden, oneffen straten, enkele van de zaken die je tegenkomt als je met een rolstoel op pad bent.

Een nog groter probleem zijn ongeduldige medemensen. Mensen willen niet op je wachten, gaan niet uit de kant, maken geen plaats, lijken zelfs geen begrip te hebben.

Wat een verademing was het om deze vakantie mee te maken dat er nog wel begrip is. Mensen waren vriendelijk en gingen voor mijn moeder opzij. Bijvoorbeeld in de dierentuin lieten mensen mijn moeder voor aan de balustrade en gingen zelf achter haar staan. Op een terras gingen mensen verzitten zodat wij makkelijk konden plaatsnemen met de rolstoel. En op de boot werd hulp aangeboden bij het verplaatsen van de rolstoel.

Wat een verademing! Het maakt het voor mijn moeder (en mij) een stuk aangenamer, ondanks alle beperkingen. Ik hoop dat dit niet alleen met de vakantietijd zo is, maar dat we het vaker gaan meemaken.

Anky