Afsluiting sTimul Nederland

Geplaatst: 17 juni 2019

De raad van bestuur van ZorgSaam heeft besloten dat sTimul Nederland ophoudt te bestaan. Na 9 intensieve en inspirerende jaren sluit sTimul Nederland in de zomer van 2019 haar deuren. Met degenen die sTimul al die jaren een warm hart toedragen is hier op 27 mei bij stil gestaan. Hier volgt een impressie van de speech van Trees Coucke, mede oprichtster van sTimul en quotes van betrokkenen.

Impressie speech Trees

“In het kader van het internationaal programma Interreg Twee Zeeën zochten we vanuit sTimul Moorsele een partner in Zeeland. Ons oog viel op ZorgSaam met hun belevingsgerichte benadering. Ietwat tegen haar zin komt Monica Roose luisteren naar de voorstelling van … weer een nieuwe visie, weer een nieuw project … en dan nog vanuit Vlaanderen … kunnen wij daar nog wel iets van leren? We mochten sTimul voorstellen en ergens vond het verhaal een diepe weerklank. Men geloofde in het concept en door de doortastendheid van toenmalige verantwoordelijken, waarbij uitzonderlijke dank aan de heer Schelfhout, werd de samenwerking heel snel een feit. Het resultaat werd een eigen zorg-ethisch lab, met een sterke, gedragen visie en gemotiveerde overtuigde medewerkers. In die jaren daarna hebben ongeveer alle zorgverleners uit de ouderzorg binnen ZorgSaam een sTimul-ervaring gehad en werden er opvolgtrajecten in de verschillend teams georganiseerd met als doel: 

 • Zorg te blijven onderzoeken;
 • Dagelijkse ethische dilemma’s te analyseren;
 • Op zoek te gaan naar zo goed mogelijke en haalbare zorg voor de meest kwetsbare personen onder ons.

Daarnaast werd enthousiast ingezet op niet 1 maar 2 buitenlandse projecten, Dignity in care en ACDC. Vooral de samenwerking met bijzondere mensen zal een leven lang bijblijven voor al wie hen heeft ontmoet. Want ook alle andere aanwezigen en afwezigen hebben sTimul gemaakt tot wat het is geworden. Een statement, een overtuiging, een goed doel. Zonder ‘klanten” oneerbiedig gezegd, zou sTimul niet bestaan, zonder mensen die geloven, hun nek uitsteken, er voor gaan. Gelukkig mochten wij heel veel van die mensen meemaken en we zijn hen dan ook heel dankbaar dat ze vertrouwen in ons hebben gesteld. Persoonlijk kijk ik terug naar het sTimulverhaal met gemengde gevoelens. Het was een grote droom, het werd een heel mooi project, het groeide uit tot organisaties buiten de grenzen van ons land wat fantastisch was en is … om uiteindelijk onder te gaan in … ik weet niet in wat … en ik weet ook niet waarom … Maar het heeft wel mijn leven veranderd en heel zeker dat van alle collega’s, medewerkers, believers … maar vooral dat van duizenden zorgverleners en nog duizenden studenten. En misschien ook hier en daar een beetje het leven van een zorgontvanger … misschien … Is het dan niet geslaagd?”

Reacties op het stoppen van sTimul

 • “Jammer dat er een eind aan komt, maar laat ons gelukkig zijn met wat het heeft opgeleverd.”
   
 • “Het is geen gemakkelijke periode en afscheid nemen is pijnlijk zeker als het nauw aan je hart ligt. Maar ik hoop dat er op de afsluiting ook voldoende ruimte is voor alle het moois dat jullie hebben gedaan de afgelopen 9 jaar en dat dit troost brengt.”
   
 • “Wat jammer om te horen dat sTimul definitief haar deuren sluit. Het was en is een prachtig concept. Betrokkenheid bij de start van sTimul Zeeuws-Vlaanderen, maar vooral de sessie in België hebben mij mooie inzichten gegeven. Deze deel ik nog regelmatig met mijn studenten.“ 
   
 • “Dank en waardering voor allen die zich jarenlang hebben ingezet voor deze mooie onderneming. Ondanks dat het stopt, heeft het zeker ook veel goeds gebracht.” 
   
 • “Langs deze weg wil ik jullie bedanken voor het vertrouwen en jullie laten weten dat ik het ontzettend jammer vindt dat sTimul niet verder kan gaan op deze manier. Ik heb er zelf veel aan gehad en met mij vele andere mensen. Ook in mijn nieuwe baan als casemanager dementie is het waardevol dat ik de ervaring van sTimul heb mogen ondergaan.“
   
 • “Ik heb genoten op die plek en velen enthousiast gemaakt!” 
   
 • “t Was een mooi concept en heeft vele ogen doen openen en een positieve bijdrage gegeven aan het oog hebben voor de beleving van de anderen.“

 

Foto's